Bütün iş ilişkileri 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi değildir. Basın işçilerinin hak ve sorumluluklarını düzenleyen 5953 Sayılı Basın İş Kanunu ve deniz işçilerinin hak ve sorumluluklarını düzenleyen 854 Sayılı Deniz İş Kanunu gibi kanunlar niteliklerine uygun düştüğü hukuki ilişkilerde uygulama alanı bulmaktadırlar.
İş Hukukuna ilişkin hükümler bir çok farklı kanunda yer almaktadır. Yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı İş Kanununun kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesi ise halen yürürlüktedir. Görüldüğü üzere çeşitli kanunlara dağılmış halde bulunan yasal düzenlemeler karşısında iş hukuku konusunda uzman bir avukat desteği almak adeta zorunludur.
Nitekim uygulama, yasal mevzuatın yanı sıra Yargıtay içtihatlarıyla da şekillenmekte olup, işçilerin ya da işverenlerin haklarını araması noktasında, imzalanacak olan evrakların, süresinde yapılması gereken bildirimlerin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle hak kaybı yaşanmaması adına iş hukuku avukatı desteğinin alınması zorunludur.
4857 sayılı İş Kanunu başta olmak üzere iş hukukuna ilişkin düzenlemeler getiren tüm kanunlarda düzenlenen hukuki süreçlere hakim olan Sunaç Avukatlık Bürosu, Antalya merkezli olmak üzere tüm Türkiye’de gerçek ve tüzel kişilerin iş hukuku kökenli davaları bakımından en iyi avukatlık hizmetini vermek için çalışmaktadır.