Stajer Öğrencilerin Staj Ücreti Alacakları

STAJYER ÖĞRENCİLERİN ÜCRET ALACAKLARI

STAJ NEDİR?

Staj, 3308 sayılı Mesleki eğitim kanunun 3. maddesinde ‘’Yükseköğretim Kurulunca, yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan her düzeydeki alana özgü olarak belirlenen teorik ve uygulamalı dersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmede yaptıkları mesleki çalışmayı ifade eder.’’ şeklinde tanımlanmıştır. Stajyer öğrenci de bu işi yapan kimselere denilmektedir.

STAJYER ÖĞRENCİYE ÖDENECEK ÜCRET

Aynı kanunun 25. Maddesinde de stajyer öğrencilere ödenecek ücret düzenlenmiştir. Bu maddede ‘’Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri alır. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile yükseköğretim kurumları ve birimlerinde yapan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır.’’ Denmektedir.

İlgili kanunun 25. maddesinden de açıkça görüleceği üzere ücretin belirlenmesinde stajın yapıldığı iş yerinde çalışan işçi sayısı önem arz etmektedir. Bu rakamlar asgari olup stajyer öğrenci ile işveren arasında sözleşme imza edilerek daha yüksek bedeller kararlaştırılabilir. Bunun yanında staj eğitimini okul bünyesinde yapan öğrenciler bu madde kapsamına alınmamıştır. Yani söz gelimi Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi bir kişi staj eğitimini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yapmış ise bu madde kapsamında değerlendirilemeyecektir.

STAJ ÜCRETİ ALACAKLARINDA DAVA ZAMANAŞIMI

Staj ücreti alacaklarında dava zamanaşımı 5 yıldır. Hakkın doğumundan itibaren 5 yıl geçmekle ücretini alamayan stajyer öğrenci staj yaptığı kurum yahut işverene karşı dava açamaz.

STAJ ÜCRETİ ALACAKLARINDA YARGI YOLU VE GÖREVLİ MAHKEME

Yargıtay 13. Hukuk Dairenin 2017/5032 E.-2017/7817 K. Sayılı kararında staj ücreti alacakları için yargı yolu ve görevli mahkeme değerlendirilmiştir. Bu karardan da açıkça görüleceği üzere staj ücreti alacaklarında yargı yolu adli yargı yoludur. Bunun yanında görevli mahkeme de Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

STAJ ÜCRETİ ALACAKLARINDA YETKİLİ MAHKEME

Staj ücreti alacağı davasında yetki mahkeme ise stajın yapıldığı yer mahkemesi yetkili mahkemedir. Söz konusu alacak götürülmesi gereken bir alacak olduğundan stajyer öğrencinin ikamet ettiği yer mahkemesi de görevlidir. Burada davacı dilediği yerde davasını açabilecektir.

Yukarıda sizlere kısaca stajyer öğrencilerin ücret alacaklarına ilişkin, kısa bir bilgilendirmede bulunduk. Ancak iş bu yazı küçük bir kesit olup benzer bir durum ile karşı karşıya gelmeniz durumunda avukatınıza başvurabilir yahut iletişim bölümünden veya internet sitemiz üzerinden Alanya Avukat Ömer Tarık Sunaç ile iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla…


Yol Tarifi