Ayrılık Davası Nedir?

Boşanma

AYRILIK KARARI NEDİR?

Ayrılık kararı 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 170. Maddesinde düzenlenmiştir. Boşanma davasında boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hâkim boşanmaya veya ayrılığa karar verir. Ayrılık kararı verilirken hakimde ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu kanaati oluşması gerekmektedir. Bu durumda mahkeme boşanma talep edilmiş olsa dahi ayrılık kararı verebilmektedir. Eğer ayrılık talep edilmiş ise mahkeme boşanma kararı veremeyecektir.

AYRILIK KARARI NE KADAR SÜRELİĞİNE VERİLEBİLİR?

TMK 171. Maddesi gereği ‘’ayrılığa bir yıldan üç yıla kadar bir süre için karar verilebilir. Bu süre ayrılık kararının kesinleşmesiyle işlemeye başlar.’’ denmektedir. Kanun maddesinden de açıkça görüleceği üzere hakim 1 yıldan az bir süre için ayrılığa karar veremeyecektir. Bunun yanında da üç yıldan fazla bir süre için de ayrılık kararı veremez. Bu süre kararın verildiği tarihten itibaren değil kararın kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

AYRILIK DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Ayrılık davasında görevli mahkeme boşanma davası ile aynı olup Aile Mahkemesidir. Eğer davayı açacağınız yargı çevresinde Aile Mahkemesi yok ise o zaman davanızı genel görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesinde açmanız gerekecektir.

AYRILIIK DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME HANGİDİR?

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

AYRILIK NE ZAMAN VE NASIL SONA ERER?

Hakimin takdir ettiği süre dolduğunda ayrılık da kendiliğinden sona erecektir. Ayrıca bir mahkeme kararına gerek yoktur. Ancak taraflar bu süre sonunda evlilik birliğini yeniden tesis edemezlerse her iki taraf da boşanma davası açabilecektir. Bu yeni boşanma davasında ayrılık kararı verilirken ispat olunan hususlar ve ayrılık süresi içerisinde ortaya çıkan vakalar karara esas alınacaktır.

AYRILIK SÜRESİ İÇERİSİNDE YENİ BİR BOŞANMA DAVASI AÇABİLİR MİYİM?

Tabi ki açabilirsiniz. Bu süre içerisinde yeni olaylar meydana gelmiş olabilir ya da ayrılık kararından önce meydana gelen olayları yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Bu durum da ayrılık süresi içerisinde yeni bir boşanma davası açmanıza olanak tanıyacaktır. Ancak ayrılık kararında gerekçe yapılan nedenlere dayanarak yeni bir boşanma davası açmanız davanızın kesin hüküm sebebi ile reddedilmesine neden olacaktır. Bu konuda hak kaybına uğramamak adına bir BOŞANMA AVUKATI ile görüşmeniz sizlerin yararına olacaktır.

Yukarıda sizlere ayrılık kararı hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunduk. Ancak iş bu yazı küçük bir kesit olup benzer bir durum ile karşı karşıya gelmeniz durumunda bir ALANYA BOŞANMA AVUKATI ile görüşebilir yahut iletişim bölümünden veya internet sitemiz üzerinden tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla…


Yol Tarifi