Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR, NASIL AÇILIR?

Uygulamada anlaşmalı boşanma davası olarak bilinen müessese Türk Medeni Kanunun 166/3. maddesinde düzenlenmiştir:

“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”

Söz konusu kanun maddesinden de açıkça görüleceği üzere taraflar boşanma davasının sonuçlarını kendileri belirlemek zorundadır ve her iki taraf da bu koşulları kabul etmelidir. Örneğin çocuk var ise çocuğun velayeti, maddi-manevi tazminat, nafaka gibi hususların taraflarca hazırlanacak protokolde karara bağlanması gerekmektedir.

Taraflar ortak iradeleri ile söz konusu protokolü hazırlayıp mahkemeye başvururlar. Mahkeme uygun bir güne duruşma günü verir. Bu duruşmada taraflar protokolü kabul ettiklerini boşanmak istediklerini bizzat mahkeme huzurunda dile getirirler ve mahkemece protokol doğrultusunda boşanmalarına karar verilir.

DURUŞMADAN SONRA RESMEN BOŞANMIŞ SAYILIR MIYIM?

HAYIR. Duruşmada verilen karar kısa karardır. Hukuk yargılamasında gerekçeli karar yazılmadan istinaf kanun yoluna başvuru hakkı doğmaz. Bu nedenle gerekçeli kararın yazılması beklenmelidir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde taraflardan birisi istinaf kanun yoluna başvurmaz ise boşanma kesinleşir ve taraflar resmen boşanmış olur.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi bulunmayan yargı çevrelerinde ise genel görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemelerinin görev alanına girmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Tarafların ortak yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında kesin bir yetki söz konusu değildir. Taraflar da anlaştıklarından diledikleri yerde söz konusu davayı açabileceklerdir. Söz gelimi Antalya’da yaşayan bir çift boşanma davasından çevresinin haberi olmasını istememesi durumunda Alanya Aile Mahkemelerinde anlaşmalı boşanma davasını açabilirler. Kimse yetkiye itiraz etmeyeceğinden ilgili mahkeme davaya bakmak zorundadır.

Alanya Boşanma Avukatı Ömer Tarık SUNAÇ; Boşanma Hukuku alanında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Boşanma Hukuku çok geniş bir alan olup Anlaşmalı Boşanma Davası Açılması ve Protokolünün Hazırlanması ise uzmanlık gerektiren bir alan olup hata yapılması halinde geri dönüşü imkansız olan bir alandır. Geri dönülmez hataların yapılmaması ve hak kayıplarının yaşanmaması için alanında uzman bir avukattan destek alınması gerekmektedir. İletişim bölümünden yahut internet sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla…


Yol Tarifi